Yeni Yayınlar

AHUDUDU Rubus idaeus nedir? nerede yetişir? faydaları nelerdir? vitaminl...





AHUDUDU (Rubus idaeus)



-Gülgiller (Rosaceae). 'den olup Çileğe benzeyen ahududu meyvesi yazın ve sonbaharda veren Ahududu bitkisi, Gülgiller'dendir. Asya, Avrupa ve Amerika'nın birçok bölgesinde yetişen ahududunun anayurdu kesin olarak bilinmemekte; ama, bilimsel adındaki "ida" sözcüğü, akla, Ege bölgemizdeki antik Kazdağı yöresini getirmektedir.Türkiye’de yetiştiği yerler: Ege, Marmara, Karadeniz bölgeleri.

Bitkinin yapısı dikenlerle kaplı olarak yetişen ahududu sürgünleri iki yıllıktır. Bu sürgünler, ikinci yılının yaz başlarında  salkım halinde beyaz renkli çiçeklerini açmaya başlar. Ağaç çileği ve sultan böğürtleni olarak tanınır. Haziran-temmuz ayları arasında beyazımtrak renkli çiçekler açan, 30-150 cm boyunda, dikenli, çalı görünüşünde bir bitkidir. Dağlık alanlarda orman ve korularda raslanabilir. Gövdesi dallı, dikenli ve yatıktır. Yaprakları 3-5 parçalı, sivri uçlu, yaprak sapı kıvrık dikenlidir.

Çiçekler çoğunlukla dalların ucunda 5-10 çiçekli salkım halindedirler. Meyvesi etli ve birçok eriksi tipli meyvelerin biraraya gelmesi ile meydana gelmiş, küre biçiminde, kırmızı renkli ve güzel kokuludur. Meyveleri temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çoğu çeşitleri bahçelerde yetiştirilir. Genelde sonbaharda 1-1,5 m aralık bırakılmak suretiyle dikilir. Ahudutları her 6-7 senede bir yenilenmelidir.

Çok hoş tadı ve kokusu olan ahududu meyvesi çabuk bozulur. Bu nedenle tazeyken yenilir. Ama dondurulmaya elverişlidir. Ayrıca ahududu, şurup, meyve suyu, şekerleme, reçel, marmelat, jöle, dondurma ve likörleri de yapılarak tüketilir.

Ahudududa Bulunan vitamin ve Mineraller.

-Protein  -A vitamini -B1 vitamini-B2 vitamini-B3 vitamini-B6 vitamini-Folik asit. -magnezyum

-Lif-Fosfor-Kalsiyum-Demir-Sodyum-Potasyum-C vitamini ve E vitamini bulunur.



FAYDALARI

-Ahududu doku ve damar büzücüdür. Bu özelliğiyle diyareyi keser, peklik verir.

-Kadınlarda beyaz akıntıyı keser.

-Aybaşı dönemindeki aşırı kanamaları azaltır ve aybaşı durumunu düzene sokar.

-Doğum yapacak kadınlarda rahim kasılmalarını düzeltmede, doğum sancılarını azaltmada ve  doğum olayını kolaylaştırmada etkilidir.

 -Bedeni güçlendirici bir toniktir.

-Terletici, ateş düşürücü ve serinletici etkileri de vardır.

-Boğaz ve bademcik ağrılarına, ağız ülserleri ve kanayan dişetlerine iyi gelir. Çayı soğutalarak ağızda derin derin gargara yapılır.





Çay yapımı

Bütün bu etkileri sağlamak için ahududu bitkisinin körpe yaprakları toplanıp güneşsiz ve havadar bir yerde kurutulur. Olgun meyveler ile kurutulmuş yapraklar karıştırılır. Bu karışımdan 2 tatlı kaşığı alınıp üzerine kaynamış su dökülerek 10-15 dakika bekletilip içilir.



NOT: videolarımda yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.



Kaynaklar

Resim kaynakları

google görseller, wikipedia,bloglar,websiteleri,forumla, yayın kurumları gibi kaynaklardan derlenmiştir.



Yazı kaynakları

makaleler,dergiler,wikipedia,bloglar,websiteleri, forumlar, yayın kurumları gibi kaynaklardan derlenmiştir

videolarım  belirtdiğim kaynaklardan derlenip yapılmıştır emeğe saygı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merak Edilenler Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri chuwy tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.