Yeni Yayınlar

Acı yonca Menyanthes trifoliata nedir? nerede yetişir? yararları neler...



Bu bitki Acıyonca, Su yoncası, Bataklık yoncası, Ateş yoncası gibi yonca ismi ile anılsa da yoncagillerle ilgisi yoktur.
Bu Acı yonca birleşimindeki maddeler ve kullanılış nedeni ile Centiyangillere benzer. Yonca diye anılması bitkinin üçlü yaprakları nedeni iledir. Oysa yapraklar hem oldukça büyük hem de şeklen yonca yapraklarına benzemez.
Bataklık durgun veya yavaş akan su kenarlarında yetişen bitki 15-40cm boyunda olan çiçek demeti veya üçlü yaprağı dikine yükselirken asıl çevreye yayılan uzun bir köke sahiptir. Yaprakları uzun, kahverengimsi bir sap üzerinde üçü bir arada bulunur ve bu nedenle Acı yonca diye anılır.
Yaprağı 8-12cm uzunluğunda, 4-8cm eninde, oval şekilde, koyu yeşil renkli, kenarları çok az kertikli, hafif dalgalı ve hafif kalkık damarları oldukça belirgin ve derindir.
Acı yoncanın yaprakları çay tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.
ACI YONCA’NIN BAZI FAYDALARI
-Skorbüt hastalığı C-vitamini yetersizliği, romatizma gibi hastalıklara karşı ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.
-Acı yonca yaprak çayı veya Acı yonca tentürünün mideyi kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir.
-Sindirimi kolaylaştırıcı, mide asidini artırıcı, iştah açıcı, kokuşmayı önleyici, safrayı artırıcı, iltihapları önleyici, teskin edici, vücudun direncini artırıcı ve ateşi söndürücü özelliklere sahiptir.
-Araştırmalara göre mideyi kuvvetlendirmek, mide asidini artırmak için, hazımsızlık, iştahsızlık, skorbüt hastalığı (C-Vitamini yetersizliği) ve iskemiye karşı kullanılır.
-Acı yonca başta iştahsızlık, hazımsızlık rahatsızlıklarından özellikle kokuşmaya karşı kullanılır.
-Sinirsel ağrılar, yüz nevraljisi, baş ağrısı, tikler, titremeler ve sinirsel rahatsızlıklara karşı kullanılır.
-Ayrıca grip, baş ağrısı, migren ve metabolizma zafiyetine karşı da etkili ve kanı temizleyici olarak kullanılır.
Çayı Nasıl Yapılır .
Kurutulmuş, ince kıyılmış acı yonca yapraklarından 1 kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edildikten sonra 5-10dk demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merak Edilenler Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri chuwy tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.