Yeni Yayınlar

Ada çayı Salvia nedir? faydaları nelerdir? ada çayı tarihi nedir? zara...



Ada çayı - Salvia.

Yumuşak ve tatlı bir tadı olan ada çayı taze, kurutulmuş yapraklar veya toz şeklinde yıl boyunca bulunabilir. Ada çayı yaprakları griye çalan yeşil renktedir ve sivri uçlu yaprakların üzerindeki damarlar oldukça belirgindir. Tarih boyunca hem gıda olarak hem de sağlığa faydaları ile bir tedavi aracı olarak geniş çaplı kullanılmıştır ve günümüzde artarak kullanılmaya devam edilmektedir. Ada çayının bilimsel adı olan ve Latinceden türetilen Salvia officinalis “korunmuş”, türün genel adı olan ve yine Latince “Salvere”den türetilen “Salvia” ise “iyileştirmek için” anlamına gelmektedir.
Ada çayının Tarihi
Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerde doğal olarak yetişen ada çayı bu bölgelerde binlerce yıldır tüketilmekte. Tedavi amaçlı kullanılan şifalı bitkilerin en eskilerinden biri olan ada çayı günümüzde neredeyse tüm dünyada yetiştirilmektedir. Ada çayının tarihte ilk kullanımı Antik Yunan ve Roma dönemine kadar gidiyor. Bu dönemlerde ilk olarak et gibi uzun süre taze kalmayan gıdaların dayanma sürelerini arttırmak amacıyla kullanılmış.
Adaçayının bir nevi efsane olan faydaları tarih boyunca pek çok farklı kültürde farklı nedenlerle kullanılmasını sağlamış. Arap yarımadasında ölümsüzlük için, 14. yüzyıl Avrupa’sında ise büyülerden korunmak amacıyla kullanılmış. 17. yüzyılda adaçayı Çin’de o kadar talep görmüş ki Çinli tüccarlar Hollandalı ticaret gemilerine 1 sandık adaçayı için 3 sandık siyah çay vermeye razı olmuş.
Günümüzde hala popülerliğini koruyan adaçayı en son 2001 yılında International Herb Association (Uluslararası Şifalı Bitkiler Birliği) tarafından yılın bitkisi seçildi.
 Ada çayının Faydaları
-Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
-Beyin fonksiyonlarını geliştirir
-Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir
-Karaciğeri temizler
-İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur
-Aşırı terlemeyi azaltır
-Stresi azaltır
-Sakinleştirir
-Menopoz sonrası belirtileri hafifletir
-Saçların beyazlamasını yavaşlatır
-Mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır
-Hafızayı güçlendirir
-Alzheimer’a karşı yardımcı olarak kullanılır
-Kan şekerini düşürür
-Dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır
-Ağız yaralarının tedavisinde kullanılır
-Sinirsel baş ağrısını hafifletir
-Safra kesesini çalıştırır
-Gargara suyu olarak kullanılır
-Boğaz ağrısını alır
Adaçayının Yan Etkileri
Adaçayı, hamile veya emziren kadınlar tarafından ya da epileptik kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Fazla tüketimi durumunda içinde bulunan thujone ve kafur bileşenleri toksik etkiye yol açabilir. İki haftadan uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Herhangi bir sağlık koşulunuz varsa adaçayı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
NOT: videolarımda yer alan yazılar çeşitli akademik kaynaklardan derlenmiş olup, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesinlikle ilaç olarak sunulmamaktadır. Bu bilgilerden istifade şekli kişinin kendi sorumluluğundadır. Rahatsızlığınızın tedavisi için lütfen öncelikle bir doktora danışınız.

Kaynaklar
Resim kaynakları
google görseller, wikipedia,bloglar,websiteleri,forumla, yayın kurumları gibi kaynaklardan derlenmiştir.

Yazı kaynakları
makaleler,dergiler,wikipedia,bloglar,websiteleri, forumlar, yayın kurumları gibi kaynaklardan derlenmiştir
videolarım  belirtdiğim kaynaklardan derlenip yapılmıştır emeğe saygı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merak Edilenler Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Tema resimleri chuwy tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.